Tunus’ta “Yunus Emre ve Tasavvuf” Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Tunus Yunus Emre Enstitüsünde, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Tatçı ve Gazeteci-Yazar Leyla İpekçi tarafından “Yunus Emre ve Tasavvuf” adlı bir konferans gerçekleştirildi.

6 Aralık 2019 tarihinde Tunus Yunus Emre Enstitüsünde gerçekleştirilen konferansa, T.C. Tunus Büyükelçisi Ali Onaner’in yanı sıra misyon görevlileri, Tunus'ta bulunan diğer kültür merkezi mensupları, Tunus Mevlana Derneği yetkilileri, Tunus Türk Dostluk Derneği mensupları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansta ilk sözü alan Gazeteci-Yazar Leyla İpekçi Yunus Emre”lerin günümüzde de olması gerektiğini vurgulayarak, “Her ülke kendi Yunus'unu kendi dilinde çıkarmalıdır.” dedi.  Yunus’un ve diğer tasavvuf büyüklerinin anlayışına ihtiyaç olduğunu belirterek son yıllarda ortaya çıkan ve İslam'ın hakikatini temsil etmeyen farklı gruplara en güzel cevabı Yunus'un ve onun anlayışının verebileceğini ifade etti.

Konuşmasına Yunus Emre’nin şiirlerine yansıyan hayatı yaşama biçimini anlatarak başlayan Mustafa Tatçı, Yunus Emre üzerine yaklaşık 40 yıldır araştırmalar yaptığını belirterek  Yunus’un tamamen anlaşılabilmesi için daha çok ve ciddi çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

Yunus’un yaşamının ve kendinden kendine söylediği sözlerin 700 senedir etkili olmasının en büyük sebebinin  mürşidi Tapduk Emre’nin tedrisatından geçmesine bağlı olduğunu belirten Mustafa Tatçı, Yunus’un hakikate ulaşmak için tasavvuf erkân ve edebine tabi olduğunu dile getirdi.

Çok sayıda dinleyicinin katıldığı ve yaklaşık iki saat süren konferans hediye takdimleri ile son buldu.