Tunuslular Türk Kültürünün Zenginliklerini Keşfediyor

Yazıcı-dostu sürüm

Tunus Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel değerlerini tanıtmaya yönelik gerçekleştirdiği çeşitli faaliyetlerle Tunus’ta Türk kültürünü ve Türkçeyi ilgi odağı hâline getirmeye devam ediyor.

Enstitü, geleneksel Türk el sanatlarından Türk müziğinin tanıtımına kadar düzenlediği çeşitli kurslarla çok sayıda Tunusluyu bir araya getiriyor.

Tunus Yunus Emre Enstitüsünün ebru eğitmeni Tunuslu sanatçı Zehra Zerruki, ebru sanatını İstanbul’da öğrendiğini ve suyun renklerle dans ettiği bu eşsiz sanatın Tunus’ta tanıtılması için çaba gösterdiğini ifade ederek “Yunus Emre Enstitüsünde ebru eğitmenliği yapıyorum. Farklı yaş ve meslek grubundan çok sayıda kursiyerimiz burada ebru sanatının inceliklerini öğreniyor.” dedi.

Başkent Tunus’un 60 kilometre güneyinde yer alan Hammamat şehrinden kurslara katılan Manel Gabsi Murad, resim sanatıyla ilgilendiğini ve Hammamat’taki atölyesinde sanatsal faaliyetler yürüttüğünü belirtti.

Tunus Yunus Emre Enstitüsünün sosyal medya hesabından ebru kursunun düzenleneceğini öğrenir öğrenmez başvuruda bulunduğunu anlatan Murad, “Kursta hem geleneksel Türk el sanatını tüm incelikleriyle öğreniyor hem de çok güzel vakit geçiriyoruz. Böyle bir imkân sağladığı için Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Diğer bir kursiyer Eyüp Kasımi, “Tunus’ta ebru sanatının öğretildiği bir yer yok. Tunus Yunus Emre Enstitüsünün ebru kurslarını başlatacağını duyduğumda çok sevindim. Kursa başladıktan sonra ebru sanatının insan ruhuna hitap eden yanını keşfettim.” ifadesini kullandı.

Kurslara destek veren Tunus Mennuba Üniversitesi Türk Dili Okutmanı Dr. Maksut Yıldıran, Enstitünün düzenlediği Türkçe kurslarının yanı sıra Tunuslu kursiyerlere pratik yapma imkânı sağlayan Türkçe konuşma kulüplerinin ve sanatsal etkinliklerin gerçekleştirilmesinin Tunus’ta Türkçeye yoğun ilgi duyulmasına zemin hazırladığının altını çizdi.

Türk müziğinin de Tunuslular tarafından ilgi gördüğüne değinen Dr. Yıldıran, “Tunuslulardan oluşan bir müzik grubunda yer alıyorum. Enstitünün daveti üzerine müzik kulübüne de katılıyorum. Bildiğiniz gibi müzik, kültürleri birleştirir. Tunuslu kursiyerlerimiz müzik kulübüne yeni katılmalarına rağmen çok iyi uyum sağlıyorlar. Sesleri ve telaffuzları çok iyi, bu harika bir şey.” dedi.

Tunus Yunus Emre Enstitüsünde B2 seviyesinde düzenlenen Türkçe kurslarına ve aynı zamanda müzik kulübüne katılan Sara bin Hamide ise Türk müziğine ilgi duyduğunu ve eğlenceli bir ortamda Türkçe pratik yapma imkânı bulduğunu söyledi.

“Türkçe öğretiminin kültürel ve sanatsal faaliyetlerle desteklenmesi çok önemli”

Tunus Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Ali İhsan Çevik, gerçekleştirilen kültürel ve sanatsal faaliyetlere ilişkin “Yunus Emre Enstitüsü olarak Tunuslu dostlarımıza geleneksel Türk el sanatlarını tanıtmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. İlerleyen süreçte de bu gibi sanatsal ve kültürel faaliyetleri sürdürmeyi planlıyoruz. Tunus’ta hat ve tezhip üzerine enstitüler var fakat ebru sanatını öğreten herhangi bir merkez olmadığı için ebru kursumuza yoğun bir talep var.” değerlendirmelerinde bulundu.

Türkçe öğretiminin kültürel ve sanatsal faaliyetlerle desteklenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Çevik, şu ifadeleri kullandı:

“Enstitümüzde Türkçe öğrenen kursiyerlerimizin Türk kültürünü farklı perspektifleriyle yakından tanımalarına ve sosyalleşmelerine katkıda bulunmak amacıyla müzik kulübünü düzenledik. Bildiğiniz üzere müziğin birleştirici bir tarafı var. Bu bağlamda müzik kulübünün önemli olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde ebru kursu, konuşma ve gezi kulüpleri, fotoğrafçılık kursu gibi farklı ve sosyal alanlarla faaliyetlerimizi çeşitlendirmeyi hedefliyoruz.”

Diğer Etkinlikler

Tunus’ta her yıl Tunus Kültür Bakanlığı himayesinde düzenlenen Bab el-Bahr Ramazan Geceleri Festivaline katılan...

Tunus'ta Yunus Emre Enstitüsü (YEE), başkent Tunus’taki Manar Üniversitesinde Türkiye'yi tanıttı.

Manar Üniversitesi...

Tunus'ta Yunus Emre Enstitüsü (YEE), başkent Tunus’taki Manar Üniversitesinde Türkiye'yi tanıttı.

Manar Üniversitesi...

Yunus Emre Enstitüsü, kadim Türk kültüründen aldığı ilhamla Cumhuriyet’in 100. yılında dünyayı kültür ağlarıyla örmeye...