Tunus'ta Halvetî Ayîni Şerifî Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Tunus'ta bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ruhaniyet Mistik Müzik Festivali, 5-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festival kapsamında Tunus Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonuyla, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Kültür Bakanlığı Türk Tarihî Musiki Topluluğu'ndan yirmi kişi Halvetî Ayîni Şerifi deneyimini Tunuslulara yaşattı. 

Tunus'un sembolik mekânlarından Sidi Bu Said Parkı'nda 7 Eylül'de gerçekleştirilen Halvetî Ayîni Şerifi gecesinde T.C. Tunus Büyükelçisi Ömer Faruk Doğan, Sidi Bu Said Belediye Başkanı Halil Şerif ve Ruhaniyet Festivali Başkanı Hişam Rüstum de izleyiciler arasında yer aldı. 

Festivalde, Türk kültürüne dair desenlerin de yer almasına yönelik gelen talep doğrultusunda organizasyon içinde yer aldıklarını belirten Tunus Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Melih Burak Yediyıldız, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu yıl üçüncüsü düzenlenen festival, başkent Tunus'ta yapılıyor. Ruhaniyet Festivali, Tunuslu kardeşlerimizin icra etmek, ortaya koymak istedikleri bir festival. Bize de bununla ilgili geldiler ve nasıl bir çalışma yapabiliriz diye sordular. Biz de kendilerine Anadolu irfanını ve Ahmet Yesevi'den itibaren günümüze gelen kültürlerin çeşitlerini göstermek istedik. Daha evvel Mevleviye Ayîni Şerifleri icra edilmiş. Biz ise farklı olarak Anadolu'da başka bir renk olan Halvetî büyüklerinden Halvetî Cerrahî Ayîni Şerîfini icra etmek istedik. Güzel bir program oldu. Umarım beğenilmiştir, faydalı olmuştur diye düşünüyorum. Bildiğiniz gibi zaten Tunus ve Türk ilişkileri birbirinden farklı ayrı kültürleri olan iki topluluk değil." ifadelerini kullandı. Tunus ve Türkiye arasındaki etkileşimi de  değerlendiren Yediyıldız, "Birbirine çok yakın Osmanlı tarihinin ve kültürel mirasının bulunduğu bir ülkedeyiz. Doğal olarak kültürel yakınlaşma çok zor olmuyor açıkçası. Bugün daha da yakınlaştığı ümidini taşıyorum ve bu giderek artacaktır." diye konuştu.

Festival kapsamında Halvetî Ayîni Şerifi son olarak başkent Tunus'un beyaz evleri ve mavi kapılarıyla meşhur sembolik kasabası Sidi Bu Said'in tarihî mescidinin avlusunda yapıldı. 8 Eylül günü Tunusluların yoğun ilgisi altında gerçekleştirilen Ayîni Şerif ile faaliyet sona erdi.