Yunus Emre Enstitüsü, Tunus'ta Yapay Zekâ Atölyesi Düzenledi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yapay zekâ ve NFT gibi çağdaş teknolojileri kullanarak sanat eserleri üretebilmek amacıyla hayata geçirmiş olduğu “Tanışkan Projesi” kapsamında Tunus’ta atölye çalışması gerçekleştirdi.

Tunus Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen atölye çalışmalarına teknolojiye meraklı Tunuslu gençler, Enstitü kursiyerleri ve Türk öğrenciler katıldı.

Tunus Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Ali İhsan Çevik, yaptığı açıklamada “Yunus Emre Enstitüsü olarak kültürel, sanatsal ve bilimsel etkinlikleri önemsiyoruz. Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım’ felsefesini şiar edinmiş Tanışkan Projesi kapsamında yapay zekâ atölyesine ev sahipliği yapıyoruz. Kursiyerlerimizin doğrudan faydalandığı bu tür projeleri desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Projeye ilişkin bilgi veren Tanışkan Projesi Koordinatörü Cansu Yalçıner, “Tanışkan Projesi kapsamında 7 ülkede yapay zekâyı tanıtma atölyeleri gerçekleştirdik. Türkiye’de de 3 farklı yerde atölye çalışmalarını hayata geçirdik. Projenin amacı Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım’ felsefesine atıfla yapay zekâ ile tanışmaya aracı olmak. Gençleri yapay zekâ ile tanıştırırken biz de farklı kültürler ile tanışıyoruz. Bu şekilde, Türkçenin de yaygınlaşmasına destek oluyoruz.” dedi.

Atölyede, yapay zekâyla tanışma ve yapay zekâ ile iletişim kurma yollarını katılımcılara uygulamalı olarak gösterdiklerini belirten Yalçıner, yurt dışında düzenledikleri atölyelerde kültürel değişime katkıda bulunduklarını ve gençlerin teknolojiye ayak uydurmalarına destek olduklarını aktardı.

“Hedefimiz, Yunus Emre’nin şiirlerini yapay zekâyla hazırladığımız görsellerini kitaplaştırmak”

Projeyi uygulayan ekipte yer alan Alper Kerpiççi ise Tunus’taki atölyeye gösterilen ilgiden çok memnun olduklarını belirterek “Bildiğiniz gibi teknoloji çok hızlı gelişiyor ve dünya yeni bir eksene doğru ilerliyor biz de burada metinden metin üreten ve metinden görseller üreten yapay zekâyı anlatıyoruz. Atölyenin devamında, her Yunus Emre Enstitüsü temsilciliği için seçtiğimiz bir şiirin görselini çıkarıyoruz. Şu an 7 ülkede bu atölyeyi gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz projenin sonunda Yunus Emre’nin şiirlerini yapay zekâyla hazırladığımız görsellerini kitaplaştırmak.” ifadelerini kullandı.

Atölye çalışmasına katılan 15 yaşındaki lise öğrencisi Nada bin Hac Naser, ilk defa düzenlenen atölyede yapay zekâ ile tanıştığını belirterek “Yapay zekânın anlatıldığı atölye çalışması benim için çok önemli bir tecrübe oldu. Farklı insanlarla tanışma ve yeni bilgiler edinme fırsatı bulduğum atölyede, yapay zekâyı nasıl kullanacağımı ve ileriki süreçte nasıl faydalanacağımı öğrendim.” dedi.

Tunus’ta 2017 yılından bu yana faaliyet gösteren Tunus Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe öğretimi faaliyetlerinin yanı sıra çok sayıda kültürel ve sanatsal faaliyete de ev sahipliği yapıyor.