Mağrib ve Osmanlı Mimarisi Konferansı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Tunus'ta "Mağrib ve Osmanlı Mimarisi" başlıklı bir konferans düzenledi.

Başkent Tunus'taki YEE merkezinde düzenlenen konferansta konuşan mimar ve tarihçi Dr. Süfyan Dayf, Mağrib ülkelerinin Osmanlı mimarisinden etkilediğini ve günümüze kadar bu mimari izlerin korunduğunu söyledi. Dr. Dayf, "Osmanlı Medeniyeti Tunus'ta 3 asır boyunca yaşatıldı. Fransız işgali (1881-1956) sırasında dahi bu süreç devam etti. Bu yüzden Tunus mimarisi Osmanlı mimarisinin izini taşıyan bir yapıya sahip." diye konuştu.

Osmanlı döneminde inşa edilen birçok eserin hala ayakta olduğuna dikkat çeken Dayf, "Osmanlı döneminde inşa edilen Libya ve Cezayir camilerinin, minare, mihrap ve kubbe inşa yöntemini Osmanlı mimarisinden aldığını görebiliriz. Osmanlı mimarisi ile bütünleşerek yerel motiflerle kendi kimliğini korumuştur." dedi.

Tunuslu Dayf, sözlerine şu şekilde devam etti: "Tunus mimarisinde ise 1692 yılında İstanbul mimarisinden esinlenerek inşa edilen Muhammed Murad Bey Camisinde tamamen Osmanlı mimari üslubu hakimdir. Yine aynı şekilde 1814 yılında yapılan Sahib et-Tabii Camisi, Osmanlı mimarisinin günümüze kadar korunduğu eserlerden. Tunus 18. Yüzyılda, Osmanlı saltanatının mimarisinden ilham alan sanatsal ve mimari bir gelişmeye tanık oldu.

Diğer Etkinlikler

Tunus Yunus Emre Enstitüsü'nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik...

Tunus'ta Yunus Emre Enstitüsü (YEE), başkent Tunus’taki Manar Üniversitesinde Türkiye'yi tanıttı.

Manar Üniversitesi...

Tunus Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel değerlerini tanıtmaya yönelik gerçekleştirdiği çeşitli...

Başkent Tunus’taki YEE merkezinde Dünya Türk Kahvesi Günü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Tunus...